Kosten vloerverwarming 2023

Wat kost vloerverwarming?

Stel u voor dat u ‘s morgens wakker wordt en over een vloer loopt zonder sloffen of slippers te hoeven dragen. Met vloerverwarming kan dat werkelijkheid worden. Vloerverwarming kan een energie-efficiënte oplossing zijn om uw huis te verwarmen. Afhankelijk van het type woning dat u heeft, kan het de voordelen van traditionele radiatoren zelfs overtreffen en kan het onder alle soorten vloeren worden aangelegd, van hout tot tegels.

Vloerverwarming is een populair verwarmingssysteem dat steeds vaker wordt geïnstalleerd in woningen en bedrijfsgebouwen. Vloerverwarming verwarmt eenruimte door de warmte gelijkmatig over de vloer te verdelen, wat een comfortabel binnenklimaat creëert. Veel mensen zijn geïnteresseerd in vloerverwarming vanwege het comfort en de energie-efficiëntie, maar vragen zich af wat de kosten zijn om het systeem te installeren en te onderhouden.

Verschillende soorten (aanleg) kosten kunnen een aanzienlijke impact hebben op de prijs en kosten van verschillende type vloerverwarming. Kiest u bijvoorbeeld voor een traditionele vloerverwarming op basis van warm water dan zijn de aanlegkosten hoog wanneer u deze vergelijkt met de kosten van elektrische vloerverwarming. Ook zijn de kosten bij renovatieprojecten vaak hoger dan bij nieuwbouw.

Op deze pagina proberen wij antwoord te geven op de vragen: Wat kost vloerverwarming? en Wat is de prijs per m² vloerverwarming?. Hierbij worden de vloerverwarming kosten en prijsaspecten uiteengezet om de prijs en kosten per vierkante meter vloerverwarming te berekenen.

Kosten vloerverwarming 2023

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Vloerverwarming kosten

De vloerverwarming kosten en prijs per m² bestaan uit een aantal prijselementen. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van:

A. Het type vloerverwarmingssysteem – Hierbij kan gekozen worden tussen een nat en droog systeem. Bij een nat systeem worden leidingen van de vloerverwarming ingefreesd om door middel van warm water de vloer te verwarmen. Bij een droog systeem wordt gebruikgemaakt van vloerverwarming op basis van elektriciteit. Deze elektrische vloerverwarming kan door middel van vloerverwarmingsfolie, vloerverwarmingsmatten en vloerverwarmingskabels worden aangelegd.

B. De bouwfysische staat – Is het nieuwbouw of renovatie, en welke ruimte verwarmd moet worden speelt ook een rol. Ook  is het van belang of u zelf energie opwekt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hiermee kunt u flink besparen op de kosten en draagt u bij aan een beter klimaat.

Voorbeeld van verschillende elektrische vloerverwarming systemen:

Kosten vloerverwarming per m² bestaan uit:

Vloerverwarming kosten:

 1. Aanschafkosten van het vloerverwarmingssysteem, verdeeld over de levensduur
 2. Aanlegkosten van de vloerverwarming
 3. Isolatiekosten de isolatie die nodig is, onder de vloerverwarming
 4. Verbruikskosten van de vloerverwarming
 5. Onderhoudskosten van de vloerverwarming

Verder dient u rekening te houden met kosten zoals:

 • Eventuele effecten op het rendement vanuit eigen energiewinning’, bv. zonnepanelen
 • Energielabel van de woning
 • Mogelijkheid om het vloerverwarmingssysteem zelf aan te leggen
 • Isolatie van een woning of ruimte en vloer (nieuwbouw & renovatie)
 • Ligging van de woning of ruimte
 • Weersomstandigheden, klimaat

Berekening: Wat kost vloerverwarming per m²?

Uit dit kostenoverzicht blijkt dat er vrij veel variabelen zijn. Dit maakt het een complexe zaak om alle kosten exact mee te nemen in de berekening van de prijs per m². Wat men wel kan doen is berekenbare en minder of niet-berekenbare kosten opsplitsen. Voor de niet- of minder berekenbare kosten doen we dan een schatting of een aanname. We tellen dan de totale kosten van de aanleg en aanschaf op en delen die door het aantal aangelegde m² vloerverwarming.

Wat de verbruikskosten betreft, komt het neer op het meten van het verbruik en dat vermenigvuldigen met de kale energiekosten.

De kosten van het onderhoud zijn de kosten voor een onderhoudsbeurt of de kosten voor kleine herstelwerkzaamheden.

Vergelijking kosten tussen natbouw (infrezen vloerverwarming) en droogbouw (elektrische vloerverwarming)

1 & 2: Aanschaf- en aanlegkosten vloerverwarming

De (aanschaf) prijs en (leg) kosten per m² van een vloerverwarming met een natbouwsysteem zijn beduidend hoger. Dit komt door de hoge kosten van het infrezen van de vloerverwarming ten opzichte van het aanleggen van een elektrische vloerverwarming, zowel in het geval van bijverwarming als in geval van hoofdverwarming. Het kost zelfs meer dan het aanleggen van een traditioneel verwarmingssysteem met radiatoren.

Als u de prijzen en kosten van vloerverwarming vergelijkt let er dan dus op dat u alle elementen in de berekening meeneemt.

Indien u het vloerverwarmingssysteem laat aanleggen door een installateur, dan moet u deze aanlegkosten meenemen in uw berekening.

3. Isolatie onder de vloerverwarming

Het advies is om altijd goed te isoleren onder de vloerverwarming met materiaal dat minimaal 6mm dik is. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmteverlies er ontstaat aan de onderkant en hoe effectiever de vloerverwarming functioneert. Niemand zit natuurlijk te wachten op een verwarmde kruipruimte. Het type isolatiemateriaal is afhankelijk van het type vloerverwarming. Meer informatie over het type, de prijs en de kosten per m² isolatie, vindt u hier.

4. Verbruikskosten vloerverwarming

Wat de verbruikskosten per m² betreft daar moeten we rekening houden met de sterk schommelende energieprijzen.  De laatste tijd is er een tendens van steeds lagere prijzen voor elektriciteit. Ook de overgang in de auto-industrie naar elektrisch rijden zou een opmaat kunnen zijn voor steeds lagere kosten voor elektrische energie en vooral een duw in de rug voor duurzame energiewinning en dus niet energie op basis van fossiele grondstoffen. Lees hier meer over de verbruikskosten van vloerverwarming.

Duurzame energiewinning heeft de toekomst. Voor de verwarmingsproblematiek betekent dit waarschijnlijk een massalere toepassing van elektrische vloerverwarming. Men gaat dus op zoek naar meer warmtecomfort met een lagere vloerverwarming prijs per m².

4. Onderhoudskosten vloerverwarming

Wat in de kostprijsberekening per m² van een vloerverwarming meestal niet wordt meegerekend, zijn de onderhoudskosten. Die zijn bij een elektrische vloerverwarming praktisch nul, terwijl bij natte systemen met een Cv-installatie toch elk jaar weer kosten opduiken. Omdat de bij natbouw de vloerverwarming ook bestaat uit veel meer componenten, is daar de foutkans ook hoger, plus zijn er veel meer componenten met telkens een andere garantietermijn en levensduurverwachting.

Bij een elektrische vloerverwarming bestaat het systeem uit een verwarmingsfolie of vloerverwarmingsmat en een thermostaat. De verwarmingsfolie kan normaal niet kapotgaan en een thermostaat is eenvoudig te vervangen.

Wat zijn de gemiddelde vloerverwarming kosten?

Bij Thermo Lámina ligt de prijs van tussen de € 45,- (rol 28 m²) en € 51,30 (rol 3 m²) per vierkante meter afhankelijk van de lengte van de rol verwarmingsfolie. Zie onze webshop voor tijdelijke aanbiedingen. Dit is inclusief de thermostaat, BTW en de kosten voor verzending. De isolatie van de vloer is niet meegenomen.

*Indien u onze prijzen vergelijkt met deze van andere aanbieders let er dan wel op dat veel prijzen exclusief thermostaat, BTW en verzending zijn.*

Hierdoor zijn de prijzen en kosten van deze vloerverwarming oplossingen vaak in praktijk veel hoger dan aangegeven.

Overzicht prijzen & kosten vloerverwarming per m² d.m.v. vloerverwarmingsfolie 
Oppervlak Totale prijs Gemiddelde vloerverwarming prijs per m² Toepassing Vloerafwerking
3,0 m² € 153,90 € 51,30 Slaapkamer, kantoor Laminaat, hout, parket
5,0 m² € 245,25 € 49,05 Slaapkamer, kantoor Laminaat, hout, parket
8,0 m² € 387,00 € 48,38 Slaapkamer, kantoor Laminaat, hout, parket
12,0 m² € 573,30 € 47,78 Woon-, slaapkamer , kantoor Laminaat, hout, parket
15,0 m² € 711,00 € 47,40 Woon-, slaapkamer , kantoor Laminaat, hout, parket
18,0 m² € 846,00 € 47,00 Woon-, slaapkamer , kantoor Laminaat, hout, parket
22,0 m² € 1.029,60 € 46,80 Woonkamer , kantoor Laminaat, hout, parket
25,0 m² € 1.158,75 € 46,35 Woonkamer , kantoor Laminaat, hout, parket
28,0 m² € 1.260,00 € 45,00 Woonkamer , kantoor Laminaat, hout, parket
Overzicht prijzen & kosten vloerverwarming per m² d.m.v. verwarmingsmatten
Oppervlak Totaal prijs Gemiddelde vloerverwarming prijs per m² Toepassing Vloerafwerking
1,0 m² € 114,75 € 114,75 Toilet, badkamer Tegels
1,5 m² € 136,00 € 90,67 Toilet, badkamer Tegels
2,0 m² € 153,00 € 76,50 Toilet, badkamer Tegels
2,5 m² € 170,00 € 68,00 Toilet, badkamer Tegels
3,0 m² € 187,00 € 62,33 Toilet, badkamer Tegels
3,5 m² € 204,00 € 58,29 Badkamer, keuken Tegels
4,0 m² € 221,00 € 55,25 Badkamer, keuken Tegels
4,5 m² € 238,00 € 52,89 Badkamer, keuken Tegels
5,0 m² € 255,00 € 51,00 Badkamer, keuken Tegels
6,0 m² € 289,00 € 48,17 Badkamer, keuken Tegels
7,0 m² € 314,50 € 44,93 Badkamer, keuken Tegels
10,0 m² € 399,50 € 39,95 Badkamer, keuken Tegels
12,0 m² € 474,00 € 39,50 Badkamer, keuken Tegels
15,0 m² € 549,00 € 36,60 Badkamer, keuken Tegels

Belangrijke elementen in de vergelijking van de prijs van vloerverwarming

 
 
Elektrische vloerverwarming van Thermo Lámina
Andere elektrische vloerverwarming ‘natte’ systemen – kosten vloerverwarming infrezen
Aanpassing ondergrond niet nodig soms nodig altijd nodig
Thermostaat gratis t.w.v € 45,- vaak extra kosten vaak extra kosten
Verzendkosten geen kosten vaak verzendkosten vaak verzendkosten
Aanlegkosten gemakkelijk zelf aanleggen moeilijker dan Thermo Lámina bijna altijd professionele hulp nodig

Kosten & vloerverwarming prijs per m² d.m.v. folie van 1m² tot 28m²

Vloerverwarming kosten: alles sets zijn voorzien van een gratis thermostaat


Kosten & vloerverwarming prijs per m² d.m.v. matten 150Watt/m² tot 15m²


Kosten & vloerverwarming prijs per m² d.m.v. StickyMatten 200Watt/m² tot 15m²

Heeft u vragen over onze kosten & vloerverwarming, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wanneer u deze prijsaspecten meeneemt in uw prijs, dan is Thermo Lámina absoluut de meest voordelige oplossing ten opzichte van traditionele vloerverwarming op water. In totaal heeft Thermo Lámina 8 elektrische vloerverwarming oplossingen in het assortiment, voor elke vloer dé oplossing.

Bekijk ook:

Wat zijn de verbruikskosten van elektrische vloerverwarming?

Om een goed beeld te krijgen van de verbruikskosten van vloerverwarming, zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen op het uiteindelijke verbruik. Bekijk hier berekening die wij gemaakt hebben om de verbruikskosten van elektrische vloerverwarming te bepalen.

Hoe vergelijk ik het verbruik van een elektrische vloerverwarming met het verbruik van een CV-ketel op gas?

Bekijk hoe u een vergelijking kunt maken tussen het verbruik van elektrische vloerverwarming en een CV-ketel op gas,.Het verbruik van een elektrische vloerverwarming met het verbruik van een CV-ketel op gas vergelijken.

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming, maakt het radiatoren overbodig?

Elektrische vloerverwarming kan gezien worden als uitgebreide bijverwarming en zelfs als hoofdverwarming. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Met name de isolatie van de kamer en het van gebruik van de kamer speelt een grote rol. Meer informatie elektrische vloerverwarming hoofdverwarming woonkamer.